keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

...piikkikuoren alla siilin hellyys piili....

MURIEL BARBERY: Siilin eleganssi, Gummerus 2010



Ihastuttava romaani lumoaa jo kauniilla kannellaan!

Alkuasetelma kuulostaa oudolta: pariisilaisen hienostokerrostalon ovenvartijarouva Renée Michael pyrkii olemaan kuin ei olisikaan. Ylemmän kerroksen asukas, kaksitoistavuotias Paloma Josse suunnittelee itsemurhaa kolmetoistavuotissyntymäpäiväkseen. Talon asukkaita tulee ja menee. Renée harrastaa filosofiaa ja kirjallisuutta (klassikoita), salassa muilta. Paloma pohtii päiväkirjassaan elämää, ihmisiä (etenkin snobistista perhettään) ja filosofisia kysymyksiä.

Kummankin erakon elämä muuttuu kun taloon muuttaa japanilainen herra Kakuro Ozu. Kakuro näkee ovenvartijan esittämän tyhmän ja ylitavallisen ihmisen läpi ja yhdessä Paloman kanssa murtaa Renéen rakentaman muurin itsensä ja muiden välille. Kakuro näkee heti, että siilin piikkien alla piilee jotakin ainutlaatuista ja kaunista.

Romaani kertoo elämästä, surusta ja rakkaudesta. Se arvostelee sekä tehtyjä, että todellisia rajoja eri yhteiskuntaluokkien ja poliittisten aatteiden välillä. Samalla se kyseenalaistaa nykyihmisen pinnallisen elämäntyylin, jossa kaikki ulkoinen on sisäistä tärkeämpää. Kieli, kirjallisuus ja filosofia näyttelevät tärkeää osaa romaanissa.

Lainaus kirjan etukannesta:

"Kirja on ehdottomasti yksi viime vuosien virkistävimpiä ja ainutlaatuisimpia romaaneja: mahtava yhteiskunnallinen satiiri, älykäs opas taiteeseen ja filosofiaan sekä hyvin viihdyttävä ja liikuttava kertomus kahdesta erakosta."

Ai niin! Loppuun kannattaa varata nenäliinoja :O)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!