tiistai 6. heinäkuuta 2010

Nuoren tytön odysseia Amerikkaan

Oates, Joyce Carol: Haudankaivajan tytär Otava 2009

Rebecca Schwart syntyy laivalla juuri kun perheen pakomatka natsi-Saksasta on päättymässä New Yorkin satamaan.

Uudessa maassa Rebeccan isä ottaa vastaan työn haudankaivajana, kun ei muuta saa. Vähitellen kaikki toiveet paremmasta tulevaisuudesta hukkuvat ympäristön ennakkoluuloihin ja tulee päivä, jolloin viha ja katkeruus purkautuvat ulos käsittämättömänä tragediana. Siitä päivästä alkaa nuoren Rebeccan katkeransuloinen odysseia Amerikkaan.

"Sinä olet syntynyt täällä, sinulle ne eivät voi tehdä pahaa." on haudankaivaja ennustanut tyttärelleen - ja ollut tavallaan oikeassa.

Miltei 700-sivuinen romaani on järkyttävä ja kaunis, täynnä surua, tuskaa, myös iloa ja toivoa. Rebeccan kasvukertomus ja selviytymistarina on upea kertomus peräänantamattomuudesta ja toivosta paremmasta. Monitasoinen ja rikas kertomus antaa lukijalleen paljon, jälleen uuden näkökulman siihen, mitä holokaust on saanut aikaan ja jättänyt jälkeensä. Paikoitellen jopa inhorealistikseksi kasvava kerronta saa tunteet pintaan. Upea tarina jää mieleen pitkäksi aikaa. Itselläni oli hieman vaikeuksia päästä alussa vauhtiin, mutta sinnikkyys palkitaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!