maanantai 26. heinäkuuta 2010

Amerikkalaisten suru




SIRI HUSTVEDT: Amerikkalainen elegia, Otava 2008, Loisto-pokkarina 2009


Amerikkalainen elegia tuo mieleen Woody Allenin elokuvat. Laaja henkilögalleria, miljöönä New York, taidepiirit ja psykoanalyysi.

Siri Hustvedtin kolmas suomennettu romaani kertoo sisaruksista Erikistä ja Ingasta, jotka isänsä kuoleman jälkeen alkavat tutkia hänen menneisyyttään ja muistojaan. Tutkimusmatka pakottaa heidät myös kohtaamana itsensä ja omat kipupisteensä.

Romaani on kudelma ihmisistä ja heidän tuskastaan. Alkuperäisteoksen nimi The sorrows of an American kuvaa osuvasti kirjan teemaa. Kaoottisessa suurkaupungissa ihmiset ovat lopulta yksin. Urallaan ja materiaalisesti menestyneet ihmiset ovat hukanneet itsensä ja rakkaansa tavoitellessaan menestystä. Menestynyt psykoanalyytikkokin osoittautuu naiiviksi ja keskeneräiseksi omassa itsessään.

Romaanin sirpaleinen rakenne kuvaa samalla tämän ajan sirpaleisuutta ja hajanaisuutta joka korostuu tuossa Amerikkalaisen yhteiskunnan kuvauksessa.

Älykäs romaani ei ole kaikkein helpoimpia luettavia, mutta palkitsee lukijansa koskettamalla sydänalaan, menemällä ihon alle.
Saatavuus Äänekosken kirjastossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!