torstai 1. heinäkuuta 2010

Afrikasta

Elina Hirvonen, Afrikasta: muistiinpanoja vuosilta 2007-2009 (Avain, 2010)

Afrikasta-kirja sisältää kokoelman Elina Hirvosen kolumneja, jotka hän kirjoitti Vihreä lanka -lehteen asuessaan Sambiassa. Aihepiirit liikkuvat taloudesta ja politiikasta arkisen elämän tarinoihin. Paitsi Sambiassa, kertomuksissa vieraillaan myös mm. Zimbabwessa, Etelä-Afrikassa ja Togossa.
Hirvonen kertoo myös kokemuksiaan sambialaisesta elokuvanteosta oltuaan mukana tekemässä maan ensimmäistä kansainvälisen tuotannon elokuvaa. Teknisten ongelmien ja tottumattomien työntekijöiden kanssa hän on välillä vaipua epätoivoon, mutta tekijäporukan into ja oppimisen halu korvaa kaiken.
Hirvonen haluaa suurten ajatusten sijaan kertoa pieniä tarinoita maanosasta, josta kuulemme enimmäkseen huonoja uutisia. Hän ilahtuu, kun uuvuttavan köyhyyden ja rasittavan byrokratian keskellä on ihmisiä, jotka onnistuvat saamaan aikaan jotain pysyvää hyvää.
Hirvosen uusin teos Kauimpana kuolemasta (Avain, 2010) käsittelee myös Afrikkaa, mutta romaanin muodossa. Toivo ja epätoivo vaihtelevat romaanisssa niin poliittisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Taitavaa ja riipaisevaa kerrontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!