perjantai 11. kesäkuuta 2010

Sumuhattara, halo ja tykky - sääkirjoja

Ilmakehä, sää ja ilmasto (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2008)
Kirja on säätiedon suomalainen perusteos, laaja (496 sivua) ja perusteellinen. Kirjassa on paljon havainnollisia kuvia, jotka kannustavat omaan sääilmiöiden seurantaan. Teoksesta saavat iloa ja hyötyä niin veneilijät, mökkeilijät kuin ilmailuharrastajatkin. Kirja taustoittaa myös nykyistä ilmaston muutosta. Hyvä hakemisto, verkko-osoitteita.
Ukkosta ilmassa (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2009)
Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden Tapio J. Tuomen ja Antti Mäkelän kirjoittama teos käsittelee ukkostyyppejä, salamointia ja salamasuojausta. Kirja on hyvä lukea kaikkien myrskybongarien, jotka haluavat tietää millainen sääilmiö ukkonen on. Teokseen tutustumalla saa myös vastauksen moniin tavallisiin kysymyksiin, kuten houkutteleeko voimalinja ukkosia, tuleeko helleaallon jälkeen ukkonen, mistä jyrinä johtuu ja voiko salama iskeä kirkkaalta taivaalta.
Sää ympäri vuoden (Kirjapaja, 2008)
Sari Hartosen kirjasta saa perustietoa säästä ja ilmastosta helppolukuisessa muodossa. Alkupuolella käydään läpi vuodenaikojen säät (Mannaryynisadetta, Heinäpoutaa, Kuuraa vai huurretta) ja loppuosassa käsitellään sääennusteiden tekoa. Samalla selviävät myös meteorologien käyttämät termit. Kirjassa on hyvä hakemisto, jonka avulla selviää mikä on föhn, halo, tykky tai sumuhattara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!