maanantai 7. kesäkuuta 2010

Kauhukuva tosi-tv-yhteiskunnasta

Suzanne Collinsin Nälkäpeli kertoo luonnonkatastrofien ja sodan raunioista syntyneestä uudesta valtiosta, vyöhykkeisiin jaetusta Panemista, jossa kansalaiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja vallanpitäjät yltäkylläisyydessä. Onnettoman kapinan seurauksena hallitsijat ovat kehittäneet kansalaistensa kurissapitämiseksi Nälkäpelin, jonka säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan tyttö ja poika kisaan, jossa viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja. Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa esitettävä tosi-tv-ohjelma. 16-vuotias Katniss joutuu mukaan vapaaehtoisena pelastakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa...Sarjan toisessa osassa Vihan liekit voittajien on osallistuttava koko maan kattavalle voitonkiertueelle. Samaan aikaan kapinat vyöhykkellä muhivat ja niiden kukistamiseksi on alkamassa kaikkien aikojen Nälkäpeli...

Kerronta on taitavaa, jopa koukuttavaa, päähenkilöt moniulotteisia, tarina mukaansatempaava ja yllätyksellinen. Jännitys säilyy loppuun asti. Lukukokemuksena mieleenpainuva...ajatukset palaavat usein kirjan maailmaan pohtimaan mikä meitä ehkä jonakin päivänä odottaa. Kirja saattaa olla ahdistavaakin luettavaa, sillä se on kuin kauhukuva tulevaisuudesta, äärimmilleen viedystä viihde-, media-, kilpailu- ja tosi-tv-yhteiskunnasta. Siinä on paljon vakavia asioita ja yhteiskuntakritiikkiä. Toisinaan ero nykymaailmaan on hiuksenhieno. Tunkevathan sodat jo nytkin koteihimme suorina tv-lähetyksinä.

Vaikka kirjan henkilöt ovat teini-ikäisiä ja kirja on luokiteltu nuortenkirjaksi, ansaitsee se laajemmankin lukijakunnan. Sarjan 3. osa ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!