maanantai 11. lokakuuta 2010

Afganistanin kauneus


MARCIANO, FRANCESCA: Matka kuvien taakse, WSOY 2010


..."siinä missä te arvostatte vain naisen ulkonäköä, me arvostamme hänen sydäntään ja sieluaan. Koraanin mukaan naisen kauneus kuuluu vain hänen miehelleen ja on vain aviomiehen silmille tarkoitettu lahja, kun taas lännessä se on kuin, miten sitä nyt sanotaan - kauppatavara? - jotain millä voi käydä kauppaa ja minkä voi panna esille kuin markkinatavaran."
"Mitä enemmän naiselle karttuu ikää meidän kulttuurissamme, sitä viisaampi hänestä tulee, sitä enemmän hän saa arvostusta ja valtaa perheessä. Sitä vastoin lännessä kauneutensa kadottanut nainen on arvoton ja vailla yhteiskunnallista asemaa."
"Aiotteko sanoa että muslimit ovat takaperoisia tai barbaarisia, koska heidän naisensa ovat päättäneet verhota itsensä säilyttääkseen arvokkuutensa, vai että länsimaalaisethan ne barbaareja ovat, koska antavat naistensa leikellä itseään kun he menettävät nuoruutensa ja kauneutensa?"


Nuori italialainen valokuvaaja Maria Galante lähtee Afganistaniin tekemään reportaasia pakkoavioliitoista, jotka ajavat nuoria naisia itsemurhayrityksiin. Parinaan hänellä on rempseä toimittaja Imo Glass. Afganistanissa he törmäävät täysin vieraaseen kulttuuriin, jossa naisen ja länsimaalaisen on erittäin vaikeaa toimia. Juttua on miltei mahdoton tehdä, koska kukaan naisista ei halua puhua, eikä kukaan halua tulla kuvatuksi.

Taustalla väreilee Afganistanin huimaavan kaunis luonto, jota peittävät sodan jäljet, tankit ja maamiinat. Ihmisistä huokuu pelko, epäluulo ja kurjuus. Taleban-hallinnon synkkä perintö on juurtunut kulttuuriin. "Miehet elävät nykyaikaa kännyköineen, mutta ihan kuin nämä naiset olisivat putkahtaneet aikakoneesta."

Romaanissa kuvataan afganistanilaisten lisäksi myös länsimaalaisia avustustyöntekijöitä, sotilaita, reporttereita ja toimittajia. Heidän elämäänsä leimaa toivottomuus, välinpitämättömyys ja ahneus.

Sujuvasti kirjoitettu romaani on rikas ja mielenkiintoinen kuvaus tämän päivän Afganistanista ja kahden erilaisen kulttuurin eroista ja ristiriidoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!