tiistai 3. elokuuta 2010

Huivi peittää ja paljastaa


ANJA SNELLMAN: Parvekejumalat. Otava 2010


Somaliperheen tytär Anis asuu Muukalaistalossa ja unelmoi asioista, jotka suomalaisille "lumikeille" ovat itsestään selviä. Hän haluaisi hengailla kaupungilla, surffata netissä, käydä leffoissa ja bileissä, mutta perheen uskonto, islam kieltää sen. Aniksella on pyöräkellarissa piilossa farkut, poolopaita, huulipuna ja kynsilakkaa, joita hän käyttää salaa isän ja veljien haukkapartiolta. Tiedostava Anis ihmettelee isänsä uskoa ja muun elämän tyhjyyttä - isää ei kiinnosta uutiset, ilmastonmuutos tai itsensä kehittäminen. Ainoa, mihin parveketta saa ja voi käyttää, on lautasantennin asentaminen ja sen suuntaaminen kohti oikeita tv-kanavia. "Parveke on turha maallisen rihkaman tarjotin - paitsi silloin kun sinne laitetaan silmä joka katsoo Mekkaan."

Samaan aikaan taiteilijaäidin tytär Zahra, entiseltä nimeltään Alla Pohjola, pukee ylleen niqabin, jolla peittää vartalonsa kuvat ja arvet, jotka muistuttavat entisestä elämästä. Zahra on päättänyt palata kotiin, kääntyä islamilaiseksi. Huivinsa alla hän on uusi, puhdas ja tahraton. Hän löytää muitakin kotiinpalaajia, perustaa Halajan-ryhmän ja järjestää islamilaisuuteen tutustuttavan tapahtuman. Kun Aniksen ja Zahran tiet risteävät, kummankin elämä muuttuu lopullisesti. "Ehkä joskus on tehtävä ikäviäkin, raakojakin ratkaisuja, mutta oikealle tielle löytäminen merkitsee aina eksymistä ja kompastelua."

Parvekejumalat on Anja Snellmanin (s. 1954) 19. romaani, jälleen kerran ajankohtainen ja puhuttava. Tavoilleen uskollisena Snellman on tehnyt mittavan taustatyön romaaniaan varten. Snellman ei pelkää sohaista patriarkalismin pyhimpään puolustaessaan naisten ja tyttöjen oikeutta määrätä omasta seksuaalisuudestaan. Esiin nousee myös kysymys vanhemmuudesta. Toisessa perheessä kuri ja säännöt ovat tiukat ja ehdottomat, toisessa taas rajattomuudessa ja vapaudessa kasvanut tyär hakee itselleen rajat ja säännöt, joita vanhemmat eivät ole osanneet antaa. Myös kulutukseen perustuvasta elämäntavasta ja naisten ulkonäköön kohdistuvista paineista romaani puhuu asettamalla vastakkain kantasuomalaisten nuorten naisten kulutushysterian ja islamin ajatuksen luopumisesta.

Parvekejumalat kuuluu ehdottomasti syksyn lukulistalle. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!