perjantai 17. syyskuuta 2010

Eräänä aamuna pihapuusta putoaa kuollut lehti

Kuoleman käsittelyn ja ymmärtämisen tueksi lapsille on monenlaisia kuvakirjoja. Uusimpia ovat Mari Mörön ja Marjo Nygårdin Surunappi ja Timo Parvelan Tuleeko vaari vielä takaisin? Kirjoissa kuvataan perheen arkielämää ja keskustellaan yhteisistä muistoista, jotka myös lohduttavat surevia. Anu Liikkasen Hei vaan, mummi! ja Päivi Franzonin Surusaappaat -kirjoissa kaivataan isoäitiä. Anne Sophie de Monsabertin helppolukuinen lastenkirja Tuhat ja yksi kuollutta lehteä käyttää syksyä vertauskuvana.

Ilo ja suru ovat yhtä aikaa läsnä lapsen elämän käännekohdassa Riitta Jalosen ja Kristiina Louhen palkitussa teoksessa Tyttö ja naakkapuu
Useissa satukirjoissa vanhenemisesta, sairastumisesta ja menetyksestä kerrotaan luonnon ja eläinhahmojen kautta: Max Velthuijsin Sammakko ja linnunlaulu, Susan Varleyn Mäyrän jäähyväislahjat, Pirkko-Liisa Surojeginin Maahisen viimeinen matka, Alan Durantin ja Debi Gliorin Aina ja ikuisesti.
Emma Chichester Clarkin Koirien taivas ja Tuula Korolaisen Kissaenkeli muuttaa taivaaseen kuvaavat rakkaan lemmikkieläimen ikävöimistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!